Edutraining pentru Excelenta in Educatie

menu

Fizica cls. Vl

Probleme propuse spre rezolvare:

1. Doua corpuri care se misca pe aceeasi directie au urmatoarele ecuatii de miscare:
x1(t)= 40 + t si x2(t)=30 + 2t
a) Care dintre corpuri se misca mai repede ?
b) Care corp ajunge mai repede la distanta de 50 m de origine ?

2. Sa se rezolve urmatoarea problema utilizand conceptul de ecuatie de miscare: Dintr/o gara pleaca un tren cu viteza de 40 km/h, iar dupa 3 ore pleaca din aceeasi gara un alt tren cu viteza de 60 km/h. Dupa cat timp de la plecarea primului tren acesta este ajuns de catre cel de/al doilea ? La ce distanta fata de gara de plecare se intalnesc cele doua trenuri?

3. Doua cuburi de dimensiuni identice, pline, unul din fier si celalalt din lemn de stejar sunt lasate sa cada intr/un bazin cu apa. Asupra carui cub forta arhimedica ce il impinge de jos in sus este mai mare ? Dar daca cel de al doilea cub este din lemn de teck ? (Ajutor: lemnul arborelui teck are densitate mai mare decat cea a apei)

4. Dovediti prin realitati fizice observabile ca densitatea ghetii este mai mica decat a apei lichide

5. Care este viteza medie a unui biciclist care parcurge un traseu montan in dublu sens si are la urcare o viteza constanta de 20 km/h, iar la coborare o viteza constanta de 40 km/h?

6. Sunt un leu de bronz. Ochii mei, gura si piciorul drept sunt fantani. Ochiul drept umple un bazin in doua zile, ochiul stang in 3 zile si piciorul drept in 4 zile, iar gura mea il umple in numai 6 ore. Daca toate curg in acelasi timp, cat timp este necesar pentru a umple bazinul?

7. Un kilogram de apa aflata aproape de temperatura de fierbere, avand 99 de grade Celsius, este turnata peste doua kilograme de apa aflata la temperature de 0 grade Celsius.Daca se neglijeaza cantitatea de caldura absorbita la trecerea apei intre starile de agregare solida si lichida, care este temperatura finala a acestui amestec de apa?

8. Un automobil are de parcurs o distanta de 700 km in 10 ore. Pe drum insa are o pana a carei remediere dureaza doua ore. Pentru a ajunge la aceeasi ora la destinatie viteza automobilului trebuie dublata. Dupa cat timp si la ce distanta de punctul de plecare are loc pana automobilului? (Se cere rezolvarea problemei utilizand conceptul de ecuatie de miscare)

9. Doua masini pleaca din doua localitati aflate la o anumita distanta, si se indreapta una spre cealalta cu vitezele de 90, respectiv 150 km/h. Ele se intalnesc la 60 km fata de jumatatea distantei. Utilizand conceptul de ecuatie de miscare sa se determine dupa cat timp se intalnesc masinile si care este distanta dintre localitati

10. Trei frati de varste diferite parcurg aceeasi distanta utilizand fiecare dintre ei: o bicicleta, o trotineta electrica si o motocicleta. Fratele mijlociu cu trotineta electrica are o viteza dubla fata de viteza bicicletei si parcurge distanta intr/un timp mai mic cu 2 ore decat fratele cu bicicleta, iar fratele cu motocicleta care are o viteza cu 50 km/h mai mare decat fratele cu trotineta, parcurge aceeasi distanta intr/un timp mai mic cu o ora decat fratele cu trotineta electrica. Care sunt vitezele medii ale celor trei frati si care este distanta parcursa de fiecare? (Rezolvati problema utilizand conceptul de ecuatie de miscare)

Raspunsuri, rezolvari sau indicatii:

1.a) al doilea; b) in acelasi timp

2. 9 ore, 360 km

3. Cubul de fier la fel ca si cubul din teck sunt impinse de catre o forta arhimedica mai mare decat cea cu care este impins cubul din lemn de stejar

4. Cuburile de gheata plutesc in apa si gheata se formeaza incepand de la suprafata apei

5. 26,(6) km/k

6. 4 ore si 43 minute

7. 33 de grade Celsius

8. 700=70·t+140·(10-2-t), de unde rezulta t=6h de la plecare pana in momentul panei, iar x=6·70=420 km, distanta parcursa pana la momentul panei

9. d-60=90·t, respectiv d+60=150·t. Din scaderea celor doua ecuatii de miscare rezulta: 60·t=120, de unde rezulta t=2h (timpul pana la intalnire) si d=240 km (distanta dintre localitati)

10. Se noteaza cu d distanta parcursa de fiecare, cu v viteza fratelui pe bicicleta si t timpul parcurgerii distantei cu bicicleta. Atunci: d=v·t=2v·(t-2), de unde rezulta t=4h. Pe de alta parte: d=2v·(t-2)=(2v+50)·(t-3), adica 2v·2=(2v+50)·1, de unde rezulta viteza fratelui pe bicicleta, 25 km/h, viteza fratelui cu trotineta electrica 50 km/h si 100 km/k viteza fratelui cu motocicleta. Distanta parcursa de fiecare dintre ei este de 100 km.

Daca consideri continutul siteului util si vrei sa primesti timp de o luna raspunsuri la una dintre sectiunile din website, poti sa te inscrii…adica sa te urci in edutrain/ul nostru, apasand aici: Vreau sa ma urc in trainul EDU! sau acceseaza pagina Contact/ Inscriere